Dermatoscopia reprezintă o metodă modernă, rapidă și non-invazivă de examinare a pielii, utilizată pentru a spori precizia diagnosticului dermatologic.
Inițial folosită în special pentru diagnosticul leziunilor pigmentare ale pielii, cum ar fi carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular, melanomul sau alte leziuni precanceroase precum nevii nevo-celulari și keratozele actinice, dermatoscopia a devenit astăzi utilă și în diagnosticul unei game variate de afecțiuni dermatologice.
Considerată cea mai eficientă metodă de detectare precoce a cancerului de piele, dermatoscopia implică utilizarea unui instrument numit dermatoscop, care permite medicului dermatolog să mărească imaginea leziunii, facilitând astfel vizualizarea atât a structurilor superficiale, cât și a celor profunde ale pielii.
În cazul unei alunițe, dermatoscopia permite examinarea detaliată a fiecărei părți a acesteia, permițând vizualizarea exactă a caracteristicilor, care altfel nu ar fi vizibile în timpul unei examinări obișnuite cu ochiul liber. Această tehnică permite detectarea celor mai mici modificări care ar putea indica o leziune pre-canceroasă sau canceroasă.
Recomandarea este ca din cauza creșterii numărului de cazuri de cancer de piele, în special de melanom, să consultați un dermatolog pentru un control dermatoscopic cel puțin o dată pe an. De asemenea, este indicat să mergeți la un control dacă observați modificări în forma, culoarea sau dimensiunea unei alunițe sau prezentați simptome precum durere, mâncărime sau atunci când alunița a fost traumatizată.